Παράμετροι κόστους επένδυσης σωλήνων CIPP στην Κύπρο

Pipe Lining in Cyprus

Αν διαβάζετε το άρθρο αυτό τη δεδομένη στιγμή είναι γιατί, μάλλον, αντιμετωπίζετε προβλήματα διαρροής με τις σωλήνες του σπιτιού σας και δεν είστε διατεθειμένοι, για να επιλύσετε το πρόβλημά σας, να «κατεδαφίσετε» το σπίτι σας.

Γνωρίζοντας το κόστος της επιδιόρθωσης μιας διαρροής (δημιουργία καινούργιας σωλήνας στο εσωτερικό της υφιστάμενης) υπάρχει η δυνατότητα να ζυγίσετε τις επιλογές σας και να πράξετε αναλόγως, βάσει πάντοτε του κόστους επιδιόρθωσης.

Με την ελπίδα ότι δεν διαβάζετε το άρθρο αυτό έπειτα από μία δικαστική διαμάχη λόγω διάφορων επιπρόσθετων προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της επιδιόρθωσης με τις παραδοσιακές πρακτικές-τεχνικές (σπασίματα σε τοίχους, κολώνες ή πατώματα) κι αφότου ολοκληρώσετε την ανάγνωση του κειμένου -από το οποίο αφαιρέθηκαν αρκετοί τεχνικοί κι επιστημονικοί όροι και δημοσιεύεται σε εκλαϊκευμένη μορφή- τότε, θα είστε σε θέση να υπολογίσετε από μόνοι σας το συνολικό κόστος της επιδιόρθωσης μίας σωλήνας χωρίς σκάψιμο με CIPP lining, αλλά και να κατανοήσετε και τις παραμέτρους, βάσει των οποίων κοστολογείται η επιδιόρθωση γιατί, ασχέτως του τι, ίσως, να έχετε διαβάσει στο «αχανές διαδίκτυο», η κοστολόγηση δεν γίνεται απλώς και μόνο με βάση τα τρεχάμενα μέτρα – μήκος του σωλήνα αλλά και απο άλλες παραμέτρους όπως προαναφέραμε, οι οποίες θα επεξηγηθούν στη συνέχεια.

Παρ’ ότι πιστεύουμε πως, για να διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο και να έχετε φτάσει σχεδόν στα… μισά της ανάγνωσης, γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο «δουλεύει» η τεχνική επιδιόρθωσης των προβλημάτων μίας σωλήνας με CIPP lining, εντούτοις, θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε κάποια πράγματα για αποφυγή κάποιων παρερμηνειών ή λανθασμένων εντυπώσεων που ίσως δημιουργήθηκαν από διάφορα βιντεάκια αμφιβόλου ποιότητας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή από συζητήσεις σας με άτομα τα οποία ναι μεν έχουν «ακούσει» από… κάπου για τη συγκεκριμένη τεχνική, από την άλλη δε, ίσως, να μην έχουν πλήρη εικόνα και γνώση, με αποτέλεσμα να σας παραπληροφορήσουν – είτε για το κόστος της επιδιόρθωσης είτε για τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος αυτού.

pipe lining cyprus

Το σύστημα επιδιόρθωσης με CIPP lining λοιπόν δουλεύει ως εξής:

Αρχικά, αναλόγως του μήκους της σωλήνας στην οποία θα γίνει η επιδιόρθωση, αποκόπτεται ένα υφασμάτινο απορροφητικό κομμάτι λίγο μακρύτερο, σε μήκος, από τη σωλήνα που θα επιδιορθωθεί, γνωστό και ως «κάλτσα του liner», το οποίο έχει κυλινδρικό σχήμα και διαθέτει επίσης και μία ειδική πλαστική επικάλυψη στη μία εκ των δύο πλευρών του (στην ουσία πρόκειται για ένα ύφασμα με κυλινδρικό σχήμα το οποίο από τη μία πλευρά απορροφά το εποξικό υλικό ενώ στην άλλη υπάρχει επικάλυψη με μία πλαστική μεμβράνη ούτως ώστε να μην περιχύνεται αλλά αντιθέτως να συγκρατείται όλο το εποξικό υλικό). Αφού, λοιπόν, το κυλινδροειδές ύφασμα εμποτιστεί με το εποξικό υλικό δύο συστατικών, τότε, με τη βοήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων και μέσω κάμερας, τοποθετείται-εφαρμόζεται στο σημείο όπου θα γίνει η επιδιόρθωση μέσα στη σωλήνα..

Το συνολικό κόστος επιδιόρθωσης με την τεχνική liner κι υπολογισμός του

Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθορίζουν κι επηρεάζουν το συνολικό κόστος επιδιόρθωσης μιας διαρροής με την τεχνική CIPP lining, όμως, πάμε να τις δούμε μία προς μία και να τις εξηγήσουμε.

Καταρχάς, προσμετράται -κι αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο καθορισμού του κόστους- ο τύπος της σωλήνας. Όταν λέμε ο τύπος της σωλήνας δεν εννοούμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη αλλά το πού είναι τοποθετημένη, αλλά και το τι προεργασία απαιτείται ούτως ώστε να υπάρχει πρόσβαση-είσοδος στη συγκεκριμένη σωλήνα. Δηλαδή, αν είναι σωλήνα αποστράγγισης του νερού οροφής ή μπαλκονιών (υδρορροή) ή σωλήνα αποστράγγισης του νερού της τουαλέτας (αποχέτευση) κ.ο.κ.

Έπειτα, προσμετράται η διάμετρος της κάθε σωλήνας, η οποία φυσικά και διαφέρει, αναλόγως της λειτουργίας της (π.χ. συνήθως κάτω από την τουαλέτα τοποθετείται σωλήνα των τεσσάρων ιντσών, για τις υδρορροές των δύο ή των τριών ιντσών κ.ο.κ.).

Στη συνέχεια προσμετρούνται και τα τρεχάμενα μέτρα, κι απ’ εδώ καταδεικνύεται κι αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή το μήκος της σωλήνας που θα επενδυθεί δεν ούτε η πιο βασική, αλλά ούτε και η μοναδική παράμετρος υπολογισμού του συνολικού κόστους επιδιόρθωσης. Η επένδυση στο εσωτερικό της σωλήνας μπορεί να έχει μήκος από το ένα έως κάποιες δεκάδες μέτρα.

Έπειτα, μία άλλη παράμετρος είναι και τα σημεία επιθεωρήσεως και εισόδου στο εσωτερικό της σωλήνας. Πόσα δηλαδή τον αριθμό είναι (είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο εισόδου και ένα εξόδου στη σωλήνα, αν υπάρχουν περισσότερα ακόμη καλύτερα), αλλά και το πού βρίσκονται (μπορεί να υπάρχει σημείο πρόσβασης στον αγωγό από το εσωτερικό του σπιτιού π.χ. από τουαλέτα, νιπτήρα, βούρνα ή από την οροφή του κτηρίου π.χ. εξαερισμός).

Ακόμη, μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος είναι και η διαδρομή της σωλήνας-αγωγού, δηλαδή κυριολεκτικά το σχήμα του, το οποίο καθορίζεται από τα εξαρτήματα που έχουν τοποθετηθεί στη σωλήνα (σύνδεσμος αλλαγής διαμέτρου, γωνιές, φαρσογωνιές, ενώσεις κλπ), κι αυτό γιατί αυξάνει τον χρόνο δουλειάς αλλά και τον τύπο των διαφορετικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική επένδυση της σωλήνας-αγωγού. Ο υπολογισμός του αριθμού και του είδους των εξαρτημάτων αλλά και το σχήμα της σωλήνας ή του αγωγού γίνεται κατά τη διαδικασία επιθεώρησης-ελέγχου και χαρτογράφησης του δικτύου με ειδική κάμερα (pipeline inspection camera).

Η τελευταία παράμετρος σχετίζεται φυσικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σωλήνα-αγωγός (μπορεί να υπάρχουν μικρά ή μεγάλα σπασίματα, τρύπες ή ακόμη και να λείπει ένα μέρος της σωλήνα-αγωγού), αλλά και το πού βρίσκονται αυτά (π.χ. τρύπα στο οριζόντιο κομμάτι του αγωγού, σπάσιμο στους συνδέσμους ή σκίσιμο σε εξάρτημα τύπου ‘Τ’).

More Services